Domácí kefír z Tibetské houby

Vytisknout

Odkud kefír pochází?

Kefírová kultura pochází jednak z Kavkazských hor a taky z opatství v Tibetu (tamní kefírová zrna nazývaná Tibetská houba jsou drobnější) a je snad 5000 let stará. Co se Kavkazu týká, tak podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Alláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali ochutnat hotový nápoj, ale samotná kefírová kultura zůstávala tajemstvím. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru. K získání kefírových zrn prý použili krásnou ženu, která měla obměkčit srdce kavkazského knížete a která po spoustě dobrodružství přivezla do Moskvy první hrnek houbiček.

Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček (mléko uchovávali v kožených vacích) a díky němu se dožívali extrémně vysokého věku (samozřejmě nejen díky němu - žili na čerstvém vzduchu, pili čistou vodu, měli dostatek pohybu, ..). Některé nemoci (jako tuberkulóza a rakovina) tam byly úplně neznámé.

 

Co je to kefír?

Kefírem se obecně myslí nápoj, který je vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Existují dva druhy kefírové kultury. Jeden druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco "krystalky" toho druhého, žijícího ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií.

Blahodárné účinky Tibetské houby:

Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, spouští se kvasný proces, díky kterému vznikají zdraví prospěšné látky ničící v organismu přemnožené kvasinky a bakterie. Zároveň zabraňují hnití potravy ve střevech a napomáhají odkyselení organismu. Nápoj z tibetské houby má dále tyto léčivé účinky:

  • výrazně stimuluje imunitní systém
  • rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce
  • reguluje krevní tlak
  • pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest
  • slouží jako prevence nemocí trávicího systému
  • léčí žaludeční vředy
  • brzdí vývoj metastázy
  • dodává energii a zabraňuje únavě
  • díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty
  • zabraňuje rychlému stárnutí 

Co je na kefíru tak dobrého, že bychom jej měli pít?

Nápoj (ať už ten mléčný nebo vodní) zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus

(i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém.

Co všechno si můžu pomocí kefíru zlepšit?

Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). Protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a mnoha nemocem se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami.

Jak často kefír pít a v jakém množství?

Nejlepší je pít kefír denně a to v takovém množství, jaké je každému příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud ho pijete před spaním, vypláchněte si na závěr pusu nebo vyčistěte zuby, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy. Také je vhodné jednou za čas na pár dnů vysadit.

Pokud s kefírem začínáte, raději zpočátku pijte menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí. Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír v trávicím traktu může nastartovat a pokud se vaše tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak vás asi nemine nějaká ošklivá vyrážka. Pokud ale vydržíte konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíte - čím víc kefíru pijete, tím se jich zbavíte rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekněte a nepřestávejte s kefírem úplně.

Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžete s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy. Buď kefírem, nebo scezenou syrovátkou z kefíru.

Začínáme s Tibetskou houbou:

Rozhodli jste se vyzkoušet Tibetskou houbu, máte ji přislíbenou nebo už je možná na cestě? Zde je několik základních rad do začátku.

Co si připravit:

  • Čistou sklenici, například od okurek, dostatečně širokou, aby se houbičky rozmístily a snadno se tak dostaly k čerstvému mléku a nedržely se jako jedna hrouda pohromadě. Sklenice taky musí umožnit s houbičkami "zakvedlat", aby se rozmíchal tvaroh tvořící se na povrchu houby.
  • Gázu nebo plátýnko. Poslouží i čistý látkový či papírový kapesník či ubrousek, nebo plastové sítko (bez rukojeti, jen jako „víčko“ s dírkami)
  • Plastové sítko ne moc jemné nebo kuchyňskou lopatičku s dírkami.
  • Mléko živočišného původu (viz otázky a odpovědi)
  • HOUBIČKY NESMÍ PŘIJÍT DO STYKU S KOVEM!!!

Postup:

  • Po přinesení si vezměte čistou suchou sklenici, dejte do ní houbičky a zalijte mlékem (vzhledem k malému množství houbiček stačí pro začátek málo mléka, tak 150ml, však ony se namnoží) a přikryjete gázou nebo plátýnkem či sítkem, aby do kefíru nepadaly nečistoty nebo nelítal hmyz. Sklenici umístíte buď v pokoji na místo, kam nesvítí přímé sluneční světlo, druhou možností je umístit sklenici do lednice, v ní se ale kefír bude dělat cca týden. Čím teplejší místo, tím rychleji budou houbičky pracovat. Pozor, nedávejte je na topení apod., mohli byste je zabít.
  • Zhruba po 24 hodinách v pokojové teplotě se vytvoří kefír. Když dělá na stěně sklenice taková říční korýtka, je hotový. Pokud se v průběhu bude srážet tvaroh, stačí s tím zahýbat, aby se rozmíchal a k houbičkám se dostalo mléko.
  • Uchopte sítko nebo lopatičku, přeceďte přes to kefír, třeba do nějaké misky. Kefír není nutné hned pít, je možné si ho schovat do lednice na později. V lednici vydrží poměrně dlouho. Sítko musí mít větší otvory, aby hustý kefír vůbec protekl.
  • Houbičky dejte zpátky do sklenice, ani ji nemusíte pokaždé vymývat. Pokud sklenici vymyjete, dobře ji vypláchněte a vysušte a počkejte, až vychladne, než do ní houbičky dáte. Nalijte na houbičky trošičku mléka a "zamíchejte" s tím, ať se houbičky dobře tím mlékem propláchnou, pak tam dolijte zbylé mléko. Proplachovat houbičky vodou se nemusí, ale pokud chcete, tak rozhodně použijte odstátou nebo převařenou vodu, a rozhodně studenou. Ne chlórovanou z kohoutku. Po propláchnutí vodou se zpomalí proces tvorby kefíru.

Odstranění laktózy:

Pro ty, kteří trpí laktózovou nesnášenlivostí, se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout.

Tento postup také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší (což některým víc chutná).


 Otázky a odpovědi:

 Mám hotový kefír, co s ním všechno můžu dělat?

  • Tak, kefír se vám udělal a teď byste ho rádi konzumovali. Nejjednodušší je samozřejmě pít ho bez úprav. Nebo ještě lepší je vychladit si ho v lednici.

 

  • Další možnost je vyrobit si to, čemu se u nás říkalo mléčný koktejl a dnes se tomu ve světě říká "smoothie". To se udělá tak, že se rozmixuje kefír a nějaké dobré ovoce (banány, jahody, ..), přidá se tam třeba trochu javorového sirupu, xylitolu nebo stévie, kokosu, skořice, vanilky, vaječného žloutku (z čerstvého vejce), obilných klíčků, rozemletých lněných semínek, atd. V létě pár kostek ledu. Nejlepší je použít vlastní fantazii a smíchat si to, co máte rádi, s kefírem a když to nebude dobré, zkusit něco jiného.

 

  • Další možnost je taková snídaňová. Když si večer připravíte misku müsli (ze samých dobrých a zdravých ingrediencí), zalijete ji kefírem a necháte ji do rána stát v pokojové teplotě (zakrytou talířkem kvůli hmyzu), budete mít připravenou předem natrávenou dobrou snídani hned jak vstanete. Nebo když chcete mít snídani křupavou, zalijte si to kefírem až ráno, ale budete se s tím celým muset trávit sami :-)

 

  • Je i spousta dalších jídel, ve kterých můžete kefír použít. Prakticky do všech vařených jídel, do kterých se dává třeba smetana nebo mléko, můžete dát kefír (samozřejmě to nebude takové hlaďoučké a slaďoučké jako ze smetany, ale chcete být zdraví, tak si nevařte podle chuti, ale podle rozumu).

 

  • Můžete  si udělat vlastní sýr! Takový ten měkký jakoby tvaroh je velmi jednoduchý. Po dokončené fermentaci (čím hustší kefír, tím lépe) se kefír (bez houbiček) nalije do hustého kusu tkaniny (nejlépe nějaká čistá přežehlená lněná nebo konopná utěrka nebo něco na ten způsob), zavěsí se nad nádobu, do které se nechá jeden den odkapávat syrovátka. Výsledek se dá do mísy, promíchá, trochu posolí (záleží na tom, jaký sýr děláte) a buď se už takto dá použít, nebo se dál zpracovává třeba i na tvrdý sýr.

 

  • Syrovátka odkapaná z kefíru se dá použít na fermentování zeleniny (kvašené zelí a jiná zelenina), dlouhodobější uchování některých potravin (různé nálevy). Také je velmi zdravá na pití a dá se s ní potírat různé vyrážky a kožní plísně.

 

  • A co mlsání pro děti? Proč jim neudělat kefírový nanuk? Rozmixujeme kefír s ovocem, s kokosem, můžete něčím přisladit a pak naplňte do vhodných nádobek s nanukovými tyčkami a nechte zmrznout.

 

  • Výroba domácího tvarohu
  • Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 - 40oC, čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Pro velmi jemný tvaroh se vyplatí zahřívat opravdu hodně opatrně a pomalu a bedlivě sledovat, kdy se tekutina změní z mléka na syrovátku (rozdíl není tak dobře patrný, protože v tekutině plave i spousta drobných tvarohových sraženin). V tu chvíli je tvaroh hotový a musíte přestat zahřívat, aby se nesrazil více a nebyl pak tvrdší. Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku. Nebo ho použijte na pečení jako obyčejný tvaroh.

 

Jak zacházet s tibetskou houbou?

Krátkodobé skladování v lednici:

Krátkodobě můžete houbičky umístit v mléce do lednice (obvyklý poměr houbiček a mléka) Jejich aktivita se tím značně zpomalí a stačí je jednou za týden slít (to, co slijete, samozřejmě vypijte) a dát jim čerstvé mléko.

Pokud houbičky opouštíte na delší dobu a nemáte pro ně ochotného "hlídače", co by jim měnil každý týden mléko, pak je dejte do většího množství mléka. Za každý další týden dejte třetinu až polovinu základní dávky mléka navíc. Tato metoda se příliš nedoporučuje na dobu delší než jeden měsíc a poměr houbiček a mléka by neměl být větší než 1:60.

Dlouhodobé sušení:

Nejdříve houbičky opláchněte převařenou a chladnou vodou. Potom je opatrně osušte v (přežehleném a chladném) bílém ručníku. Nejlépe uschnou buď v (přežehleném) bílém papírovém pytlíku nebo mezi dvěma vrstvami vypraného (a přežehleného) plátna na dobře větraném místě . V závislosti na velikosti schnou tři až pět dnů. Scvrklé a zežloutlé houbičky dejte do nádoby s těsným uzávěrem a dejte do chladného místa (třeba i do lednice, ale ne do mrazáku!). Můžete je i posypat sušeným mlékem. Vydrží až jeden a půl roku. Usušené houbičky můžete klidně i sníst nebo dát svým zvířecím miláčkům. Chcete-li usušený kefír zase oživit, dejte ho do sklenice s mlékem. Každý den mléko vyměňte a pokud mléko nemá čisté nakyslé aroma, nepijte to. Znovuobnovení normální činnosti kefíru může trvat od čtyř dnů do více než týdne.

Dlouhodobé skladování v lednici I

Méně dlouhodobá varianta je zmražení houbiček (na maximálně dva měsíce). Umyjete houbičky v převařené (a vychladnuté) vodě, osušíte v ručníku (jako v předchozí variantě) a umístíte je do nádoby nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byly kompletně pokryty a strčíte do mrazáku. Kdyby zůstaly zmrazené déle než dva měsíce, poškodí se kvasnicová komponenta houbiček. Na znovuoživení houbiček je na pár minut dejte rozmrazit do sklenice se studenou vodou. Potom je dejte do cedníku a opláchněte z nich zbytky sušeného mléka. Dejte je do mléka v poměru 1:3 (tj. jedna lžíce houbiček na půl hrnku mléka). Každých 24 hodin mléko vyměňujte. Pokaždé přidejte trochu mléka a až bude mléko po fermentaci cítit čistě a kysele, měly by být houbičky zase ve formě.

Dlouhodobé skladování v lednici II

Dávku (např. 2 lžičky) dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího Kefíru tím neutrpí. Skleničku (používám velikost jako na kořeni) trochu nechám v kuchyni rozehřát, abych mohla vyklepnout obsah do mléka, a už se Kefír začne dělat.

Dlouhodobé skladování v lednici III

Houbu na sítku propláchněte vodou, dejte do nádobky, zalijte vodou tak, aby byly houbičky ponořeny, zavřete a dejte zmrazit. Pak stačí nechat volně rozmrazit, propláchnout vodou a dát zpátky do mléka. Takto uchované vydrží několik měsíců.

Množení tibetské houby:

Tibetská houba se po 14 dnech zdvojnásobí. Polovinu pak můžete darovat svým blízkým. Byl by hřích rozmnoženou část tohoto malého zázraku vyhodit!

Přenášení hotového kefíru:

Udělali jste si doma kefír a chcete si ho přenést do práce? Pak určitě nepoužívejte žádné uzavírací krabičky, neosvědčila se ani Lock & Lock krabička s vodotěsným víčkem. S kefírem je to podobné jako s burčákem. Pořád pracuje, přenášením se v něm uvolňují plyny a ty se snaží dostat ven. Jako ideální způsob se mi osvědčila pet láhev (stačí i malá). Nic nezkazíte tím, když během cesty alespoň jednou víčko lahve povolíte, abyste uvolnili nahromaděný plyn.

Jaké mléko můžu pro výrobu kefíru použít?

Může být jakékoliv živočišné mléko - kravské, kozí, koňské, čerstvě nadojené, trvanlivé, odtučněné, sušené, zahuštěné, smetana. Samozřejmě čím kvalitnější mléko, tím lepší výsledek - takže bude asi lepší čerstvé organické plnotučné mléko než nějaké trvanlivé odtučněné vodnaté ble (z tohoto mléka se dočkáte spíše smradlavého zkaženého mléka, než dobrého voňavého kefíru), musí to ovšem být nějaké mléko organického původu - v sojovém nebo rýžovém mléku si zničíš houbičky a nebudou se množit. Pokud chceš dělat třeba sojový kefír, pak je tu možnost udělat si normální kefír a bez houbiček ho trochu nalít (naočkovat) do toho sojového mléka a za den by se to mělo zdrcnout taky. Kefír je lépe stravitelný než mléko, protože houbičky zpracovávají laktózu, na kterou je dosti lidí citlivých. Zdravé množství Kefíru je dva hrnky denně t.j. totéž jako dva hrnky mléka.

Houbičky mi zežloutly a smrdí po kvasnicích, co mám dělat?

Nic není ztraceno. Možná jsi je nechal moc dlouho bez čerstvého mléka a neměly co jíst, nebo se stalo něco jiného, co je vyvedlo z rovnováhy a je možné, že pod kvasnicovým povlakem jsou zdravé a funkční houbičky. No a k nim se teď potřebuješ dostat. Pouzdro kefírového zrna může být odstraněno tak, že si dáš kefíráky do misky s čerstvou vodou a každé zrno zvlášť opatrně promneš v prstech (čistých). Pokud by se tak neudělalo, kefíráci se v pouzdrech postupně "udusí" a "ohladoví".

Co mám dělat s přebytky houbiček, které nechci ani rozdat ani uchovávat?

Tvému organismu určitě prospěje, když přebytečné kefíráky sníš (to se ti může stát docela běžně, že nějakou menší houbičku při přecezování přehlídneš a vypiješ), nebo si je můžeš rozmixovat do kefírového nápoje, rádi je konzumují psi (a je to pro ně taky moc zdravé, zrovna jako kefírový nápoj) a nebo je můžeš dát na kompost, jestli máš zahrádku.

Můj kefír je moc řídký, dá se s tím něco dělat?

Pro obzvlášť hustý kefír můžeš vyzkoušet přidat do mléka navíc trochu sušeného mléka nebo trochu smetany nebo zkusit kondenzované mléko, ale pozor na to, aby sis kefíráky nezničil. Nebo fermentuj v lednici.

Mám málo houbiček a chci je co nejrychleji rozmnožit. Jak na to?

Když chceš, aby kefírci rychle rostli, umísti je tam, kde je co nejtepleji - třeba na lednici, protože lednice vypouští do okolí teplý vzduch. Nedávej je ale na okno - nemají rádi sluneční svit. Samozřejmě taky ne na topení, protože ač mají rádi teplo, snáší ho jen do určité míry, však jsou to živé organismy, které nechceme vařit, ale povzbudit k činnosti. Často nádobu s kefíráky kontroluj - pokud jsou houbičky pokryty vrstvou hotového kefíru a zbytek nádoby je normální mléko, pak se snaž nějakým třepáním, mícháním, přelíváním ze sklenice do sklenice z houbiček tu vrstvu smýt - potřebují mít přístup k nezpracovanému mléku a když se navíc ten už vyrobený kefír rozptýlí po mléce, bude i on mléko zpracovávat. Jakmile se ti udělá kefír, hned ho slij a doplň nové mléko, aniž budeš houbičky umývat. Však je můžeš umýt tím mlékem. Klidně trošku původního kefíru nech. Fermentování nemusí ani trvat celý den, za teplejšího počasí bývá hotovo třeba už za půl dne. Chceš, aby kefíři hodně jedli, proto často měň jejich potravu za čerstvou.

Můžu pít hned první dávku kefíru z nových kefíráků?

Pokud dostaneš kefírovou kulturu v mléce, pak můžeš zkonzumovat hned tu první dávku, co si uděláš (bude-li pěkně vonět). Nemělo by s ní být nic špatného. Pokud dostaneš kulturu v sušeném stavu, pak několik prvních dávek vyhoď (budou možná i trochu nevábně cítit) a až budou houbičky vypadat pěkně a kefír bude bílý a voňavý, konzumuj ho (viz. níže u dlouhodobého skladování kefírové kultury).

Moje houbičky jsou hodně velké a nedělí se, je to v pořádku?

Ano, to je v pořádku - některý kefír dělá více menších kusů, jiný dává přednost zůstávání v jedné velké houbě. Pokud ovšem chceš ten velký kefírák rozdělit, nekrájej ho nožem nebo jiným nástrojem. Prostě ho vezmi do umytých rukou a roztáhni ho pomalu a opatrně tak, až se "rozloupne" na dvě části.

Když dávám houbičky do čerstvého mléka, mám je opláchnout ve vodě?

Není to vůbec nutné. Naopak pak mohou růst pomaleji, protože může být poškozena rovnováha mikroflóry na povrchu houbiček. Nejpřirozenější pro ně je, když zůstanou v trošce hotového kefíru - však ony se opláchnou v tom novém mléce. Při někdejším zacházení s kefírem na Kavkaze se kefír do styku s vodou nedostával - zůstával stále v kožených vacích a pokaždé byla slita jen část kefíru a dolita čerstvým mlékem. Tím se také urychlila fermentace.

Jediné, co se doporučuje čas od času udělat (jednou za několik týdnů), je naordinovat kefíru půst v čisté vodě. Dáš prostě houbičky do sklenice převařené nebo filtrované vody a necháš je tam 12 až 24 hodin. Pak je zase naložíš obvyklým způsobem. Je to dobré pro jejich čištění a zdraví. Použitou vodu (které se říká kefiraride) nevylévej, dá se použít na kosmetické účely - nalít do koupele, k oplachování obličeje, na různé kožní problémy - nebo třeba vylít na kompost.

Některé houbičky plavou na hladině mléka, jiné jsou na dně. Je něco špatně?

Ne, to je normální. Někteří kefíři jsou lepší plavci, jiní jsou spíš potápěči. Není s nimi nic špatného.

Kefír se mi srazil na tvaroh a syrovátku, co to znamená?

To znamená, že máte hodně houbiček na málo mléka a tím se udělal Kefír moc rychle. Rozmíchejte a bude to dobré. Příště použijte méně houbiček a nebo dejte do lednice. Doporučuji vrchovatou lžičku na 1/4 litrový hrnek mléka. To si ovšem znásobte podle toho, kolik Kefíru potřebujete. Rychlost výroby Kefíru je ovlivněna teplotou vzduchu t.j. v létě na pultě v kuchyni to bude rychlejší, v zimě pomalejší a nejpomalejší vzadu v lednici.

Na houbičkách se mi tvoří "částečný" sliz, co to znamená?

Toto je obvyklé a "slizu" se říká Kefiran. Je to část houbičky, která dělá Kefír krémovým, tužší část houbičky dělá Kefír nakyslým. Čím déle necháte Kefírové houbičky v mléce, tím kyselejší Kefír budete mít.

Mám houbičky proplachovat ve vodě?

Stačí jen odstředit Kefír od houbiček a houbičky znovu vhodit do čerstvého mléka. Zůstane na nich trochu Kefíru, který podpoří rychlost dělání Kefíru dalšího. Když houbičky "properete" (ve studené vodě!!!) zpomalíte přirozený vývoj, ale neuškodíte jim. Ti, kteří dělají Kefír denně, jen přehazují houbičky do dalšího mléka. Houbičky se živí laktózou a tím, že je budete udržovat ve vodě, můžete porušit jejich kvasnou sílu.

Mám alergii na mléko a špatně ho trávím. Můžu pít kefír?

Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemáte čeho bát. Kefír se laktózou krmí a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle fermentujete, tím méně laktózy v nápoji. Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik "přetráveno", že by nemělo způsobovat trávicí obtíže (kromě problémů v "detoxikačním období").

Mohu pít kefír v těhotenství nebo při kojení?

Díky obsahu výživných látek v kefíru to není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení, můžete bez obav kefír konzumovat. Je však vhodné kefír kontrolovat, aby nebyl obalen slizem, raději tedy houbičky omývat ve studené převařené vodě.

Přeji mnoho úspěchů s pěstováním Tibetské houbičky.

Vašek Raiser 

E-shop pro detoxikaci

Goorganic.cz je e-shop, který se specializuje na produkty pro detoxikaci organismu a zdravý životní styl. Výběr zboží je založen na vlastní zkušenosti a každá položka je pečlivě vybrána.

 1 Organic 1

DO OBCHODU

Sdílejte nás prosím na...

Podpořte nás FacebookPodpořte nás Google BookmarksPodpořte nás TwitterPodpořte nás LinkedIn

ODEBÍRAT NOVINKY

Chcete být neustále informovaní o novinkách na těchto stránkách? Přihlašte se k odběru novinek na Váš e-mail. Nebo se zaregistrujte.

Copyright © nechci-cukrovku.cz

TOPlist